Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag op 0165 556989, mailen kan natuurlijk altijd: info@kompassievolleven.nl

Weten zonder te beseffen

Bij hooggevoeligheid neem je meer prikkels waar dan gemiddeld. Prikkels die te maken hebben met voelen, horen, ruiken, zien en weten. Deze prikkels worden middels je zintuigen, welke de verbinding zijn tussen de buiten wereld en de binnen wereld, aan je zenuwstelsel doorgegeven.

Omdat er meer prikkels dan gemiddeld worden doorgegeven en omdat de verwerking ervan langer duurt, kan dit leiden tot overprikkeling. Waardoor het lijkt dat je minder kunt verdragen dan andere mensen.

Hoog gevoelige mensen voelen stemmingen van anderen en sfeer vaak op een subtiele manier aan. Ook de behoeften van anderen voel je vaak meer aan dan wat je zelf nodig hebt. Zorgzaamheid is dan ook een belangrijk kenmerk.

Dit maakt je intuïtiever wat zoveel betekent als dat je de informatie vaak oppakt en verwerkt op een half bewuste of onbewuste manier. Het gevolg daarvan is dat je vaak ‘weet’ zonder te beseffen hoe.

Daardoor kan het zijn dat je je anders voelt dan de mensen in je omgeving en dat je de neiging hebt je terug te trekken. Dit vanuit de gedachte dat je denkt dat er iets mis met je is, dat je moeilijk doet, verlegen of ongezellig bent.

Dit kan tot gevolg hebben, dat je je gaat aanpassen om sociaal wenselijk gedrag te vertonen, erbij te willen horen.

Gevoelens als schuld, verdriet en eenzaamheid kunnen dan makkelijk ontstaan omdat je je niet gezien, gehoord en erkend voelt in wie jij in de kern bent. Je eigen plek vinden wordt lastig omdat je de verbinding met jouw eigen behoeften en verlangens steeds meer kwijtraakt.

Je denkt dat je een probleem hebt of dat jij het probleem bent.

Neem je hooggevoeligheid serieus, het is een kwaliteit die jou en anderen kan helpen anders naar de wereld te kijken, die jou weer in contact kan brengen met jouw innerlijke belevingswereld.

Belangrijk daarbij is te weten welke plek in jouw leven hooggevoeligheid inneemt, op welke wijze zorg je ervoor dat je in balans blijft, dat je zorgt voor ontspanning.

Hoe ga je om met je eigen energie, wat is voor jou de balans tussen geven en nemen, tussen zorgen voor en zorg mogen ontvangen, tussen verantwoordelijk zijn en je verantwoordelijk voelen….

Wil je daarover in gesprek, dan ben je van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Daarin bespreken we zowel de coachvraag alsook het coachtraject en natuurlijk kijken we of er een wederzijdse klik is om samen verder te gaan.